PERSIAPAN BENCANA BANJIR TAHUN 2023 DI PANTAI TIMUR


PERSIAPAN BENCANA BANJIR TAHUN 2023 DI PANTAI TIMUR


PERSATUAN BANTUAN MASYARAKAT MALAYSIA NEGERI PAHANG
Karak, Pahang
Published: Nov 02, 2023
0%
RM 0.00 RM 45,000.00


2,250.0
Baki Lot Diperlukan
0.0
Lot Telah Terbeli
0
Penyumbang
157
Pengunjung

1 Lot = RM 20.00
2250 Lot Ditawarkan

TUJUAN AKTIVITI INI bertujuan adalah untuk mencari dana bagi memperolehi dan menyediakan barangan bagi persediaan banjir tahun 2023 yang sering berlaku pada penghujung tahun. Di samping itu juga, program ini akan dapat memberi pendedahan bagi persediaan dari segi mental dan fizikal dalam menghadapi bencana banjir apabila berlaku. Di samping itu juga, program ini dapat mengurangkan beban kepada masyarakat apabila berlakunya bencana.

Di Negeri Pahang sering berlaku bencana banjir tatkala musim tengkujuh menjelang. Ini di sebabkan apabila angin monsun timur laut berubah pada bulan November hingga Mac setiap tahun. Taburan hujan akan meningkat pada waktu tersebut. Ini mengakibatkan berlakunya bencana banjir di sepanjang Sungai Pahang dan Sungai Kuantan. Di sepanjang sungai-sungai ini akan berlaku bencana banjir.

Oleh itu, persatuan telah mengambil satu inisiatif bagi membantu pihak kerajaan untuk memberi pendedahan kepada masyarakat bagi persediaan menghadapi bencana banjir. Langkah ini dapat memberi pengetahuan sebelum, semasa dan selepas berlaku bencana banjir kepada masyarakat setempat.

Di samping itu juga, program ini dapat mendedahkan langkah-langkah yang perlu di ambil jika berlaku bencana banjir di waktu endemik COVID-19. Ini kerana ada beberapa Standard Operation Prosedure (SOP) tambahan yang perlu di patuhi oleh mangsa bencana. Oleh yang demikian, pihak persatuan mencadangkan agar pengagihan barangan persediaan banjir (Kit Banjir) ini dapat di agihkan kepada masyarakat setempat sebelum berlaku bencana banjir. Ini dapat meringankan beban kepada mangsa.

Read More


Terima kasih diatas sokongan anda!
Bantuan telah pun ditutup.

2,250.0

Baki Lot Diperlukan

0.0

Lot Telah Terbeli

0

Penyumbang

157

Pengunjung

Terima kasih diatas sokongan anda!
Bantuan telah pun ditutup.