Kos Rawatan Tinggi Tambah Derita Adik Ummar


Kos Rawatan Tinggi Tambah Derita Adik Ummar


MarhaenMY - Ain Syahirah bt Zulkefli
Johor Bahru, Johor
Published: May 03, 2021
33.83%
RM 80,170.00 RM 235,600.00


15590
Baki Lot Diperlukan
8017
Lot Telah Terbeli
3357
Penyumbang
731
Pengunjung

1 Lot = RM 10.00
23560 Lot Ditawarkan

 

Adik Ummar berusia 3 tahun 6 bulan disahkan menghidap rare disease iaitu nama singkatan adalah penyakit MPS1. MPS 1 ni kekurangan enzyme yang berfungsi untuk hancurkan semua benda yang tidak perlukan dlm badan. Bila enzyme tu tiada, semua benda yg tak diperlukan dalam badan akan berkumpul dan affect semua part tubuh badan. Tu yang buat masa sekarang ni yang dah nampak mcm struktur muka dia, jari denqan kaki yg semakin keras dan bengkok, kepala membesar, masalah pendengaran dan macam macam lagi. So treatment yg diperlukan adalah enzyme replacement therapy. Kos rawatan sangat tinggi dan pasangan suami isteri ini hanya memerlukan bantuan untuk kos rawatan itu sahaja. Keperluan hidup masih lagi mampu ditanggung oleh pasangan ini. Kos yang diperlukan adalah RM275600 dan rawatan ini seumur hidupnya dan dos bergantung kepada berat badan , kalua semakin berat , semakin kos meningkat. Untuk bantuan lain, pasangan ini telah meminta bantuan baitulmal tetapi semua masih dalam proses. Setakat ini bantuan yang telah terkumpul adalah lebih kurang RM40K . Adik Ummar kini berada di rumah sekarang tetapi rawatan itu memerlukan pasangan ini ulang alik ke HKL . Kos perjalanan juga tinggi kerana hampir setiap minggu ke sana. Puan Aina merupakan suri rumah sepenuh masa dan suami pula merupakan pengurus cawangan kedai elektrik . Adik Ummar ini merupakan anak sulung dan yang pertama buat pasangan ini . Mereka juga mempunyai masalah dalam ulang alik ke HKL iaitu kereta mereka telah accident dan berada di bengkel selama 3 bulan , mereka hanya menggunakan axia iaitu kereta family.

Read More


Terima kasih diatas sokongan anda!
Bantuan telah pun ditutup.

Recent Contribution
NUR  RM10.00
Top Contribution
Faqihuddin  RM510.00
First Contribution
Fasehah  RM50.00

15,590

Baki Lot Diperlukan

8,017

Lot Telah Terbeli

3357

Penyumbang

731

Pengunjung

Terima kasih diatas sokongan anda!
Bantuan telah pun ditutup.

Recent Contribution
NUR  RM10.00
Top Contribution
Faqihuddin  RM510.00
First Contribution
Fasehah  RM50.00